LILIECII - UN AJUTOR PE CALE DE DISPARITIE

Home Contact Forum
Printeaza acest articol Recomanda acest articol

LILIECII - UN AJUTOR PE CALE DE DISPARITIE

LILIACULIn America de Nord liliecii sunt considerati mamiferele cu cel mai mare risc de disparitie.

Cele 1000 de specii de lilieci reprezinta aproximativ o patrime din  speciile de mamifere de pe Terra. Mai mult de jumatate dintre acestea sunt declarate protejate prin lege. Liliecii sufera de pierderea habitatului lor natural in urma poluarii acestuia, insa cauza primara a declinului speciei sunt neplacerile provocate de catre om. Distrugerea pesterilor poate omori milioane de lilieci deodata.

Liliecii sunt considerati  cel mai bun control natural asupra imultirii insectelor.

Saptezeci la suta dintre speciile de lilieci se hranesc cu insecte. Majoritatea liliecilor pot manca o insecta la aproximativ 6 secunde. Prin urmare un liliac poate manca aproximativ 600 de insecte pe ora. Inafara de tantari, liliecii consuma si alte insecte distrugatoare de recolte precum lacuste, molii, greieri etc. Liliecii care traiesc in apropierea  gospodariilor mananca toate acele insecte care ar putea intepa omul, provocandu-I acestuia diferite boli. Acesta este si  motivul pentru care coliviile pentru lilieci devin din ce in ce mai populare.

In Africa si America de Sud liliecii sunt cei care imprastie semintele copacilor si ajuta la polenizarea florilor.

BATSLiliecii care  se hranesc cu fructe pot manca cam de trei ori greutatea corpului lor intr-o singura noapte. Intrucat semintele nu sunt digerate acestea sunt eliminate de lilieci, ajungand pe solul padurilor cam in 15 - 20 de minute. Liliacul cu coada scurta din America de Sud poate imprastia aproximativ 60.000 de seminte intr-o singura noapte. In Africa, baobabul este considerat copacul vietii. Acesta reprezinta o sursa de hrana pentru multe animale si chiar si pentru om. Raspandirea acestui tip de arbore este facuta cu ajutorul liliacului Egiptean.

Liliecii sunt singura specie de mamifere zburatoare, aripa celui mai mare liliac avand aproximativ 6 metri lungime, cel mai mic liliac cantarind mai putin decat o simpla moneda.

Dintre cele peste 1000 de specii de lilieci doar trei sunt considerate a avea tendinte vampiresti.
 
Din pacate lilliecii pot avea doar un singur pui pe an, lucru ce face ca aceasta specie sa fie una pe cale de disparitie.

ScienceLine.ro - august 2006

 

Alte articole

ANIMALELE DE LA GRADINA ZOOLOGICA DIN ORADEA POT FI LUATE IN GOSPODARII PRIVATE
Animalele de la Gradina Zoologica din Oradea, partial inchisa din caza neconformarii la cerintele europene, pot fi luate gratuit, in gospodarii private, a anuntat, luni, Calin Mocan, directorul Agentiei pentru Protectia Mediului (APM) Bihor
KNUT, PUIUL DE URS POLAR, SALVAT DE LA MOARTE
Knut, puiul de urs polar respins de mama sa dupa nasterea de la Gradina Zoologica din Berlin, nu va fi eutanasiat, a afirmat un reprezentant al parcului zoologic, informeaza AFP.
PASAREA TUCAN PARTE DIN LUMEA ANIMALA PE CALE DE DISPARITIE
Caracteristic pentru aceasta pasare, raspandita in padurile neotropicale, din Mexic pana in Argentina, este ciocul enorm, inalt si mult comprimat lateral, uneori lung, aproape cat corpul multor dintre cele 54 de specii de tucani de pe planeta.
BROASCA CU ORGANE INTERNE TRANSPARENTE
Broasca cu organe interne transparente, ce pot fi vazute din exterior, fara sa fie nevoie de disectie, a fost realizata de Institutul pentru Biologia Amfibienilor de la Universitatea din Hiroshima
PINKY, PAPAGALUL CARE IL DISTRA PE WINSTON CHURCHILL
Cand era doar o pasare la inceput de drum, Pinky, care are acum venerabila varsta de 70 de ani, a fost unul dintre papagalii care il amuzau pe Winston Churchill
Your Ad Here


  • Plitvice
  • pitica mea-tisha
  • Navid
  • Resurgenta Tham Khamouk
  • Westie
  • Antigua
  • Balanel si Miaunel
  • Area 51
  • BALENE SINUCIGASE
  • Sticletele rusesc