BIO-COMBUSTIBILII AR PUTEA FI MAI POLUANTI DECAT CEI CLASICI
scienceline.ro Contact  | Harta site
Home
Cauta:
Sectiuni principale
Lumea animalelor
Cercetare medicala
Forte ale naturii
Mediu
Tehnica si tehnologie
Stiinta si fictiune
Istorie
Spatiu si astronomie
Dinozauri si fosile
Biotehnologie
Energie
Curiozitati
Paranormal
Stiati ca
Misterele lumii
Galerie foto
Biotehnologie > BIO-COMBUSTIBILII AR PUTEA FI MAI POLUANTI DECAT CEI CLASICI

BIO-COMBUSTIBILII AR PUTEA FI MAI POLUANTI DECAT CEI CLASICI


BIOCOMBUSTIBILEntuziasmul legat de benificiile utilizarii de de combustibili bio pare sa dispara. Un studiu recent releva ca gradul de poluate rezultat in urma producerii si arderii de combustibili bio este superior celui rezultat prin arderea combustibililor fosili, informeaza International Herald Tribune citat de HOTNEWS.

--- Studii recenta releva ca productia si utilizarea de combustibili bio au un impact negativ asupra mediului.
--- Planatiile de palmieri din sud-estul Asiei sunt exploatate in detrimentul padurilor tropicale.
--- Olanda a anuntat ca va suspenda subventiile acordate companiilor energetice ce utilizeaza bio-combustibili.

Cea mai afectata de aceasta noua realitate pare sa fie Olanda, stat care a investiti masiv in ultimii ani in productia de energie cu ajutorul bio-combustibililor.

In urma cu cativa ani, politicienii si organizatiile de protectie a medului din Olanda s-au aratat incantati de posibilitatea obtinerii de energie prin arderea bio-combustibililor, in special ulei de palmier provenit din sud-estul Asiei.

Incurajate de subventiile consistente oferite de guvernul olandez, companiile energetice au construit generatoare de energie care sa functioneze pe baza de bio-combustibili, in ideea ca astfel gradul de poluare va fi redus considerabil.

Rezultatele cercetarilor scot la iveala o realitate sumbra

O serie de studii efectuate anul trecut in plantatiile de palmieri din Indonezia si Malaezia au scos la iveala o serie de realitati care par sa spulbere "visul verde".

Astfel, cererea tot mai mare de ulei de palmier venita din randul statelor europene cauzeaza prejudicii imense padurii tropicale, aceasta fiind defrisata pentru a face loc plantatiilor de palmieri. Mai mult, utilizarea ingrasamintelor chimice are efecte devastatoare asupra mediului.

O a treia cauza poluatoare a intregului proces de productie a combustibililor bio o constituie incendierea campurilor de turba, pentru a face loc plantatiilor de palmieri, emisiile de carbon astfel rezultate avand efecte devastatoare asupra atmosferei.

Astfel, Indonezia a devenit al treilea mare poluator al lumii, dupa Statele Unite si China, se arata in studiul realizat de institutele de cercetare Wetlands International si Delft Hydraulics.

"Rezultatul a fost socant si a spulberat complet intreaga argumentatie in favoarea utilizarii uleiului de palmier", spune Alex Kaat, purtator de cuvant al Wetlands.

Concluzia este ca utlizarea bio-combustibililor ar putea produce emisii mult mai daunatoare decat cele rezultate in urma arderii combustibililor fosili.

Ca urmare, o serie de politicieni din randul statelor europene reconsidera opurtunitatea acordarii de subventii.

O reducere de 80% sau o crestere de 20% a poluarii?

In 2003, Directiva Bio-combustibili(EC/2003/30) a Uniunii Europene prevedea ca minimul proportiei de biocarburanti (bioetanol si biodiesel) ce trebuie introdusi pe piata de fiecare stat membru UE (in procente din totalul carburantilor petrolieri existenti pe piata la data respectiva) sa fie 2% pana la 31 decembrie 2005 si 5,75% pana la sfarsitul anului 2010.

"Daca reusim sa producem bio-combustibili intr-un mod corespunzator vom reduce nivelul emisiilor de gaze cu efect de sera", spune Peder Jensen, un oficial din cadrul Agentiei Europene pentru Mediu de la Copenhaga.

"Asta depinde foarte mult de tipul de plante pe care il vom utiliza si mai ales de modul in care sunt cultivate si procesate. In functie de asta putem realiza o reducere de 90% a emisiilor de gaze sau din contra, o crestere de 20%".

Ca urmare a rezultatelor evidentiate de studiu, guvernul olandez a decis sa suspende subventiile acordate utilizatorilor de combustibili bio. In acest moment exista o serie de actiuni care incearca sa identifice sursa exacta a combustibililor, pentru a se stabili daca intreg sistemul de cultivare si procesare dintr-o anumita plantatie respecta normele ecologice.

Krista van Velzen, membru al Parlamentului olandez, spune ca guvernul ar trebui sa acorde compensatii finaciare Indoneziei pentru raul provocat de productia de ulei de palmier, fiind necesara o abordare globala a fenomenului.

Biocombustibilii se bucura de subventii generoase acordate atat de statele membre UE, cat si de Statele Unite ale Americii, precum si de scutirea de la plata taxelor, intrucat producerea lor este mult mai costisitoare fata de combustibilii clasici.

"Ecuatia ecologica" e destul de simpla la o prima vedere: din moment ce sunt produsi din plante, inseamna ca pe perioada cresterii, acestea absorb dioxid de carbon, care ulterior este eliminat in atmosfera prin arderea produsului finit. In teorie, acest proces neutralizeaza emisiile si mentine echilibrul.

Cu toatea acestea, organizatiile de protectia mediului contrazic teoria.
"Uleiul de palmier a fost promovat ca fiind ecologic, insa nu s-a facut nici un studiu serios in acest sens", spune Reanne Creyghton de la organizatia Friends of the Earth's.

Cererea mondiala pentru ulei de palmier a erupt pur si simplu in ultimii 20 de ani, acest produs fiind utilizat in aproape 20% din produsele care se afla in hypermarketuri: de la ciocolata la pasta de dinti.

Puterea calorica a uleiului de palmier este foarte mare, acesta eliberand prin arderea cea mai mare cantitate de energie din randul uleiurilor comestibile.


ScienceLine.ro - ianuarie 2007


Cele mai recente articole

BIO-COMBUSTIBILII AR PUTEA FI MAI POLUANTI DECAT CEI CLASICI BIO-COMBUSTIBILII AR PUTEA FI MAI POLUANTI DECAT CEI CLASICI
Entuziasmul legat de benificiile utilizarii de de combustibili bio pare sa dispara. Un studiu recent releva ca gradul de poluate rezultat in urma producerii si arderii de combustibili bio este superior celui rezultat prin arderea combustibililor fosili
SPANIA VA PRODUCE COMBUSTIBILI DIN... PORTOCALE SPANIA VA PRODUCE COMBUSTIBILI DIN... PORTOCALE
Īncepānd din jumatatea anului 2007, la initiativa Societatii de Cercetari Agricole din Florida, a fost creata o unitate industriala care va produce anual, 190.000 litri de bioetanol extras din portocale. I
BIOLUMINISCENTA BIOLUMINISCENTA
Unele organisme vii, cum ar fi viermii luminosi si unele specii de pesti, ciuperci si bacterii, emit lumina printr-un fenomen numit bioluminiscenta: lumina e produsa pe baza energiei chimice, rezultata atunci cand substanta numita luciferina se combina cu oxigenul.
Articole in Biotehnologie

BIO-COMBUSTIBILII AR PUTEA FI MAI POLUANTI DECAT CEI CLASICI
SPANIA VA PRODUCE COMBUSTIBILI DIN... PORTOCALE
BIOLUMINISCENTA
BOABELE DE CACAO POT RIVALIZA CU PENICILINA SI ANESTEZICELE
Vezi toata lista


Publicitate


Cele mai recente articole:

MARILE DE PE TITAN, PLINE CU O COMBINATIE DE ETAN SI METAN
CEI TREI CARE AU SCAPAT - O MARTURIE A CELUI DE-AL DOILEA RAZBOI MONDIAL - 2
POPULATIA TERREI VA DEPASI NOUA MILIARDE IN 2050
LIVRET MILITAR ROMAN DESCOPERIT LA CLUJ
ADAM SMITH VA FIGURA PE NOUA BANCNOTA BRITANICA DE 20 DE LIRE
JUDETUL CONSTANTA, AMENINTAT DE DESERTIFICARE
SCANERUL CARE CITESTE GANDURILE
PRIMA RACHETA ARIANE LANSATA IN 2007
ESAPAMENTUL
BACTERIA KLEBSIELLA UCIDE ZECI DE OAMENI
BIOLUMINISCENTA
VACCINUL IMPOTRIVA CANCERULUI DE COL UTERIN ESTE RECOMANDAT SI BARBATILOR
O STRANIE GAURA NEAGRA DESCOPERITA IN ATLANTIC
CEA MAI ADANCA PISCINA DIN LUME SE AFLA IN BELGIA
VACCINUL IMPOTRIVA CANCERULUI DE COL UTERIN, LANSAT IN ROMANIA
MITROPOLIA ARDEALULUI A INCEPUT SA PRODUCA LUMANARI ECOLOGICE
ECLIPSA TOTALA DE LUNA VIZIBILA DIN ROMANIA
NOI DOVEZI INCONTESTABILE PRIVIND MORMANTUL MANTUITORULUI NOSTRU IISUS HRISTOS
2051 - 2 MILIOANE DE DEMENTI IN MAREA BRITANIE
VACILE DIN ELVETIA NU MAI AU VOIE SA SE DROGHEZE
THE LOST TOMB OF JESUS, O NOUA IPOTEZA?
DISPERARE IN TANZANIA DIN CAUZA UNUI `ZBURATOR`
FRICA DE MATEMATICA IMPIEDICA MEMORIA SA PROCESEZE CALCULE!
VULCANUL MEXICAN NEVADO DEL HUILA A INCEPUT SA ERUPA
A MURIT ROBERT ADLER, INVENTATORUL TELECOMENZII
NOI IMAGINI DE LA ASASINAREA LUI KENNEDY
TOP 10 CAPITALE ANTICE. FRUMUSETE, MISTER... ARTA
NASA TESTEAZA CIPURILE RFID PENTRU VIITOARELE MISIUNI PE MARTE
DARWIN SI MAREA GAFA!
GANDURILE POT FI CITITE
DALAI LAMA, PROFESOR UNIVERSITAR
INVAZIE DE LACUSTE IN MEXIC
BIO-COMBUSTIBILII AR PUTEA FI MAI POLUANTI DECAT CEI CLASICI
EARTHSCOPE - EXPERIMENTUL AMERICAN AL DECADEI IN DOMENIUL STIINTELOR PAMANTULUI
PRIMUL CONTUR AL ROMANIEI
GEOGRAFIA BOLILOR
CUM SE PRODUCE PERCEPEREA CULORILOR?
ASTRONOMIA LA BABILONIENI
ASTRONOMIA IN ANTICHITATE
UN AL DOILEA STONEHENGE DESCOPERIT IN BRAZILIA
RASPUTIN - UN ADEPT AL MISTICISMULUI
PEDOMETRU LA FURNICI
A DESCOPERIT CRISTOFOR COLUMB AMERICA?


Sectiuni principale

Lumea animalelor Cercetare medicala
Forte ale naturii Mediu
Tehnica si tehnologie Stiinta si fictiune
Istorie Spatiu si astronomie
Dinozauri si fosile Biotehnologie
Energie Curiozitati
Paranormal Stiati ca
Misterele lumii Galerie foto


Info:ArtaGradinaIncasaUmorImobiliareAntivirusTalkshowAnimaleAnunturi agricoleTerenuriEmail gratuitAgenda personalaPortal
Toate drepturile rezervate © ScienceLine.ro 2007
Este interzisa orice utilizare a fotografiilor sau videoclipurilor de pe site-ul www.ScienceLine.ro in scopul comercializarii acestora, la fel ca si reproducerea neautorizata a materialelor, de orice natura, publicate pe acest site. Preluarea textelor publicate se poate face doar in conditiile Comunicatului CRP din 04/10/2005 sau printr-un printr-un acord comercial cu administratorii ScienceLine.ro.
Romanian Top66