TIROIDA, O GLANDA MICA CU PROBLEME MARI

Home Contact Forum
Printeaza acest articol Recomanda acest articol

TIROIDA, O GLANDA MICA CU PROBLEME MARI

Glanda tiroidaGlanda tiroida, situata in regiunea gatului, este formata din doi lobi uniti  printr-un istm. Ea secreta doi hormoni: tiroxina (T4) si triiodotironina (T3) intr-o proportie mai mica. Atat tiroxina cat si triiodotironina circula legate de proteine serice, fractiile libere raspunzatoare de efectele biologice fiind de numai 0,04% din totalul T4 si 0,4% pentru T3.


Controlul functiei tiroidiene este realizat la nivel central de hormonul hipotalamic de eliberare a tirotropinei (TRH) si de tirotropina (TSH) secretata de hipofiza anterioara. Aportul de iod din alimentatie este foarte important pentru sinteza hormonilor tiroidieni (aportul zilnic trebuie sa fie de 150 g).


Hormonii tiroidieni exercita efecte metabolice in diferite tesuturi ale organismului prin cresterea consumului de oxigen si a productiei de caldura ca rol principal dar au si efecte specifice pe diferite organe cum ar fi cresterea frecventei si debitului cardiac, cresterea activitatii digestive, efecte scheletice ce contribuie la cresterea si modelarea oaselor, controlul centrului respirator, efecte pe musculatura, sistem nervos.
Toate aceste efecte sunt exacerbate in hipertiroidism si diminuate in hipotiroidism, fiind direct raspunzatoare de tabloul clinic specific.


Hipertiroidismul este consecinta excesului de hormoni tiroidieni eficace la nivelul tesuturilor, hormoni sintetizati in exces la nivelul glandei.
Simptomele sunt hiperactivate, labilitate afectiva, insomnie, intoleranta la caldura, palpitatii, oboseala, "lipsa de aer" la efort, scadere ponderala cu pofta de mancare crescuta (la tineri) sau scazuta (la batrani), reducerea sau disparitia sangerarii menstruale, scaderea libidoului, tranzit intestinal accelerat, sete, poliurie, prurit. Semnele care apar sunt tahicardie, gusa, tegumente calde, catifelate, transpiratii abundente, tremor fin al extremitatilor, hiperchinezie, hiperreflexie, eritem palmar, onicoliza, alopecie, retractie palpebrala, exoftalmie.


Hipotiroidismul este consecinta deficitului de hormoni tiroidieni.
La copii se manifesta prin intarzierea cresterii dar si cu retard psihic, tulburari de memorie, pubertate intarziata. La adulti apar astenie, intoleranta la frig, letargie, crestere in greutate, constipatie, dureri musculare sau/articulare, tulburari menstruale, caderea parului. Concomitent, pacientul are pielea uscata, ingrosata si rece, par subtire, voce ragusita, unghii friabile, infiltratie tegumentara, predominant periocular si periferica, bradicardie, colectii lichidiene in pleura sau pericard.
      

GusaGusa este reprezentata de cresterea de volum a glandei.Doar o crestere asimetrica poate fi consecinta unei formatiuni tumorale benigne (adenom) sau maligne. Nodulii tiroidieni pot fi maligni sau benigni.
Se diagnosticheaza prin palpare sau ecografie.


Factorii de risc pentru caracterul malign al unui nodul
sunt: radioterapie externa in doze antiinflamatorii la nivelul capului sau gatului in copilarie sau adolescenta, antecedente familiale de carcinom tiroidian medular, varsta sub 20 de ani sau peste 60 de ani, sexul masculin.


Clinic, sugestive sunt urmatoarele semne
: nodul dur, unic, cu contur neregulat, aderent (fixat). Dar absenta factorilor de risc si a semnelor caracteristice nu exclud caracterul malign al unui nodul astfel incat se impune punctia cu ac subtire a nodulului.


ScienceLine.ro - septembrie 2007

Alte articole

DIETA ATKINS POATE PRODUCE PROBLEME DE SANATATE
Dieta Atkins face parte din dietele asa-numite disociate care interzic combinarea carbohidratilor cu grasimile, pentru ca se considera ca grasimile sunt arse de catre carbohidrati.
GENA OBEZITATII, DESCOPERITA DE UN ROMAN
Christian Dina, genetician francez de origine romana, face parte din echipa de cercetatori care a descoperit gena responsabila de predispozitia la obezitate.
CUM APARE MATREATA?
Principala cauza a matretii este o ciuperca care exista pe pielea capului, pe fata sau pe partea superioara a corpului.
VIRUSUL EBOLA NU ARE UN VACCIN
Virusul Ebola a aparut pentru prima data Ón 1976, Ón Zair si Sudan. Epidemii sporadice au izbucnit ulterior Ón Congo, Gabon, Coasta de Fildes si Uganda.
Premiera medicala romaneasca: Primul transplant de rinichi intre gemeni
Echipa de chirurgi de la Institutul Clinic Fundeni, condusa de profesorul Ionel Sinescu, a realizat primul transplant de rinichi intre gemeni din Romania
Your Ad Here


  • Red-shanked Douc Langur (Pygathrix nemaeus)
  • pisicuta cu zgarda roz
  • Lake Ellsworth in Antarctica
  • Albastrel
  • eu
  • Dinozaur Repenomamus rob
  • ochiul mintii
  • PEISAJ
  • Masa Tacerii - Constantin Brancusi
  • BRAD DE CRACIUN LA SOFIA