RAPSODIA ROMANA - GEORGE ENESCU - AUDIO SI VIDEO

Home Contact Forum
Printeaza acest articol Recomanda acest articol

RAPSODIA ROMANA - GEORGE ENESCU - AUDIO SI VIDEO

GEORGE ENESCUGeorge Enescu (1881 - 1955), compozitor, violonist, pianist, dirijor si pedagog, unul dintre cei mai proeminenti muzicieni de la sfarsitul secolului XIX-lea si din prima jumatate a secolului XX-lea.

Enescu a ridicat muzica profesionala romaneasca la nivelul valorilor muzicii universale.

Nascut la Liveni, langa Dorohoi, el a cunoscut din copilarie folclorul prin intermediul tarafurilor populare. Primele indrumari muzicale le-a primit de la parintii sai si de la un vestit lautar, Niculae Chioru.

Intre anii 1888 si 1893 a studiat la Conservatorul din Viena, cu Joseph Hellmesberger (vioara) si Roobert Fuchs (compozitie), iar intre 1893 si 1899 la Paris, cu Andre Gelalge (contrapunct), Jules Massenet si Gabriel Faure (compozitie), precum si cu M.P.J. Marsick (vioara).

Printre lucrarile lui mai de seama se numara: "Poema romana" (1897), care intruchipeaza o serie de tablouri sugestive ale vietii rustice; doua "Rapsodii romane" (1901; 1902), caracterizate printr-o melodica bogata, de autentica obarsie folclorica si printr-o invesmantare orchestrala colorata; trei suite pentru orchestra (printre care Suita a III-a, "Sateasca, 1938), in care folclorul cunoaste o transfigurare subtila; trei simfonii (1905; 1913; 1919, aceasta din urma refacuta in 1921), care, prin maturitatea conceptiei, exceptionala maiestrie armonica, prin dimensiunile lor, reprezinta monumentale fresce sonor; o Simfonie de camera pentru 12 instrumente solistice (1954), in care folclorul atinge un inalt grad de rafinament; o Simfonie cooncertanta pentru violoncel si orchestra (1901).

In filmul urmator puteti viziona si asculta intr-o interpretare de exceptie "Rapsodia Romana", Autor George Enescu, dirijor Sergiu Celibidache:



ScienceLine.ro - august 2007

Alte articole

PRINCIPESA MARGARETA - POVESTE DE DRAGOSTE CU GORDON BROWN, VIITORUL PREMIER AL REGATULUI UNIT
Fiica cea mare a regelui Mihai a vorbit intr-un interviu acordat cotidianului Telegraph despre povestea de dragoste pe care a trait-o cu Gordon Brown.
EINSTEIN A PICAT EXAMENUL DE ADMITERE LA FACULTATE
In anul 1895, la varsta de 17 ani, Albert Einstein a dat examen de admitere la Universitatea Politehnica din Elvetia.
ANUL 2009 - ANUL CONRAD HAAS
Influenta benefica a etnicilor germani nu se observa doar in realizarile majore - ziduri, bastioane, turnuri, biserici, cladiri - ea poate fi astfel citita si de la nivelul micilor amenajari culturale, spirituale si tehnice care, cumulate si imprumutate au creat specificitatea cetateanului sibian contemporan.
PREMIUL NOBEL PENTRU CHIMIE 2007
Premiul Nobel pentru chimie in acest an a fost acordat germanului Gerhard Ertl pentru cercetarile in domeniul produselor chimice pe suprafete solide, potrivit Comitetului Nobel, din cadrul Academiei Suedeze de Stiinte.
10 CIUDATENII DESPRE EINSTEIN
Daca ai crezut pana acum ca stii cate ceva despre Albert Einstein, ei bine trebuie sa te fi inselat. Geniul absent care ne-a daruit teoria relativitatii (sau mai bine spus teoriile relativitatii) este o adevarata sursa de ciudatenii, mai ales cand vine vorba de propria existenta.


  • cutu cutu
  • CLEO
  • Pacific Blue Tang
  • dragoste la prima vedere
  • peisaj
  • MARSNLEO
  • de pasti
  • micul ingeras
  • Dragonul din Brno
  • Axi