OVIDIU IULIU MOLDOVAN, MOARTEA UNUI ACTOR

Home Contact Forum
Printeaza acest articol Recomanda acest articol

OVIDIU IULIU MOLDOVAN, MOARTEA UNUI ACTOR

OVIDIU IULIU MOLDOVANActorul Ovidiu Iuliu Moldovan a încetat din viata, miercuri 12 martie 2008, la Spitalul Universitar din Bucuresti.


BIBLIOGRAFIE OVIDIU IULIU MOLDOVAN:


Ovidiu Iuliu Moldovan s-a nascut pe 1 ianuarie 1942 la Sarmas, în judetul Cluj
si a absolvit cursurile Institutului de Arta Teatrala si Cinematografica, Bucuresti, în1964, la clasa profesorului Octavian Cotescu.


De-a lungul carierei de peste 40 de ani, Ovidiu Iuliu Moldovan a stralucit nu numai pe scena diverselor teatre din tara, dar si în roluri cinematografice sau în recitaluri de poezie. De altfel, actorul era, probabil, cea mai cunoscuta voce care a recitat Eminescu.


La Teatrul National Timisoara
, unde a debutat si a jucat în perioada 1965 - 1969, Ovidiu Iuliu Moldovan a putut fi vazut în roluri precum Mio -" Pogoara iarna" de M.Anderson, regia Emil Reus, Paul - "Dactilografii" de Schisgall, regia Ianis Veakis, Emilian - "Romulus cel Mare" de F. Durrenmatt, regia Constantin Anatol, Adam - "Anotimpurile" de Werker, regia Aureliu Manea, sau Sebastian - "A 12-a noapte" de W.Shakespeare.


Pe scena Teatrului National Bucuresti
, unde a început sa joace din 1970, Ovidiu Iuliu Moldovan a aparut în roluri precum Baronul - "Azilul de noapte" de Maxim Gorki, regia Ion Cojar, Penteu - "Bacantele" de Euripide, regia Mihai Maniutiu, Platonov - "Platonov" de A.P. Cehov, regia Ivan Helmer, Tamerlan - "Tamerlan cel Mare" de William Shakespeare, regia Victor Ioan Frunza, Lopahin - "Livada de visini" de A.P. Cehov, regia Andrei Serban, Orsino - "Noaptea regilor" de William Shakespeare, regia Andrei Serban, Avram Iancu - "Avram Iancu" de Lucian Blaga, regia Horea Popescu, Iason - "O trilogie antica - Medeea" dupa Euripide si Seneca, regia Andrei Serban,  Gelu Ruscanu - "Jocul ielelor" de Camil Petrescu, regia Sanda Manu si multe altele.


OVIDIU IULIU MOLDOVANActorul a aparut si în numeroase filme artistice
, precum "Despre o anume fericire", regia Mihai Constantinescu (1974), "Actorul si salbaticii", regia Manole Marcus (1975), "Dincolo de pod", regia Mircea Veroiu (1976 ), "Profetul, aurul si ardelenii", regia Dan Pita (1978), "Artista, aurul si ardelenii", regia Mircea Veroiu (1978), "Bietul Ioanid", regia Dan Pita (1980), "Castelul din Carpati", regia Stere Gulea (1982), "Întâlnirea", regia Sergiu Nicolaescu (1983),  "Punct si de la capat", regia Alexa Visarion (1986), "Cuibul de viespi", regia Horea Popescu (1988), "Craciun însângerat", regia Claudio Nasso (productie Canada, 1996).


Însa nu mai putin apreciat a fost Ovidiu Iuliu Moldovan si pentru interpretarea rolurilor pe care le-a detinut în filme de televiziune, ca "Un august în flacari", regia Dan Pita, Radu Gabrea (13 episoade, 1975), "Nimeni nu moare", regia Constantin Chelba (1984), sau în piese de teatru pentru micul ecran - "Robespierre" după R. Rolland (1973), "Cei din urma" dupa M.Gorki, regia Radu Penciulescu (1975), "Turnul de fildes" dupa C. Petrescu, regia Cornel Todea (1980), "Steaua fara nume" de M.Sebastian, regia Eugen Todoran (1983).


De asemenea, Ovidiu Iuliu Moldovan a avut pste 60 de roluri în piese de teatru la radio (regizori: Constantin Moruzan,Cristian Munteanu, Dan Puican, Leonard Popovici etc.) si peste 80 de emisiuni de poezie - recitaluri "Eminescu".


DUMNEZEU SA-L ODIHNEASCA IN PACE!



Fragment din filmul `Cuibul de viespi` avand printre protagonisti si pe Ovidiu Iuliu Moldovan:



ScienceLine.ro - martie 2008

Alte articole

MUAMMAR AL-GADDAFI, CONDUCATORUL DE FIER AL LIBIEI
Colonelul Muammar al-Gaddafi conduce cu mana de fier Libia (numele oficial al tarii este Jamahirya Araba a Marelui Popor Libian Socialist), tara ce se afla în Africa de nord si se învecineaza la nord cu Marea Mediterana, la sud cu Egiptul, la sud-est cu Sudanul, la sud cu Ciadul si Nigerul si la vest cu Algeria si Tunisia.
EINSTEIN NU SE INTELEGEA DELOC CU FIUL SAU MAI MARE
Dupa divort relatia lui Einstein cu fiul sau mai mare, Hans Albert, s-a inrautatit. Hans il acuza pe tatal sau ca a parasit-o pe Mileva, si dupa ce Einstein a castigat Premiul Nobel, pentru faptul ca i-a dat acces fostei sotii doar la dobanda premiului castigat si nu la suma reala castigata, facandu-i astfel viata grea din punct de vedere financiar.
PREMIUL NOBEL PENTRU MEDICINA 2007
Premiul Nobel pentru medicina se acorda americanilor Mario Capecchi si Oliver Smithies si britanicului Martin Evans, pentru cercetarile lor pe celule-susa, informeaza Institutul Karolinska de la Stockholm, care decerneaza premiile.
THEODOR PALLADY , 53 DE ANI DE LA MOARTE
Theodor Pallady ramâne fara îndoiala unul din cei mai prestigiosi artisti moderni, pastrându-si întreaga ambitia de a fi un pictor `din toate timpurile`.
GEORGE CONSTANTINESCU INGINERUL CARE A IMBLANZIT BETONUL ARMAT
La baza, George Constantinescu era inginer in constructii de drumuri si poduri iar perioada in care-si termina studiile era caracterizata printr-o mare indoiala privind folosirea betonului armat. Motivul? - prabusirea hotelului "Celeste" la Paris, un hotel la Basel, o bolta de 23 de m deschidere la Praga; fapt petrecut in fata tehnicienilor.


  • Balanel si Miaunel
  • andra
  • Mica parte din natura
  • emo girl
  • Boobies
  • AQUARIUS
  • emo girl
  • LYNX
  • Rosia Montana
  • Tantosh, Cocosul trecea....