LUNETELE PRIMELE INSTRUMENTE ASTRONOMICE

Home Contact Forum
Printeaza acest articol Recomanda acest articol

LUNETELE PRIMELE INSTRUMENTE ASTRONOMICE

LUNETA GALILEO GALILEIPrima luneta a fost construita in Olanda la inceputul anului 1600, iar in 1610 Galileo Galilei isi construieste una si o foloseste la observatii astronomice.

Lunetele au cedat treptat locul in astronomia profesionista telescoapelor reflectoare deoarece oglinzile acestora pot fi fabricate in dimensiuni mult mai mari si sunt mai usor de prelucrat.

LUNETA YERKES Cea mai mare luneta din lume a fost instalata in 1897 la observatorul Yerkes (SUA) si are un diametru al obiectivului de 102 cm cu o distanta focala de 19,4 m.

Lunetele folosesc principiul de refractie a luminii - atunci cand lumina trece prin obiectivul lunetei este refractata (indoita) si ajunge intr-un punct numit focar, unde este examinata printr-un "ocular" - o lupa mai sofisticata.

La inceputurile lunetelor, problema cea mai mare era aberatia cromatica - un halou colorat in jurul obiectelor vazute prin luneta. Problema este inerenta tuturor obiectivelor de luneta formate dintr-o singura lentila si nu se poate corecta, indiferent de forma lentilei sau tipul sticlei. Dar se poate corecta prin construirea unui obiectiv format din doua lentile, fiecare fabricata dintr-un soi diferit de sticla, o sticla numita flint si cealalalta crown. Obiectivele respective se numesc acromate. Exista si obiective apocromate (foarte scumpe) formate din trei lentile, fiecare din cele trei lentile dintr-o alta sticla.

LUNETA

Lunetele sunt foarte performante la observatii planetare deoarece dau imagini cu contrast si calitate ridicata. Dar costul lor este foarte mare si de aceea pentru observatii deep sky un telescop reflector este de preferat, din cauza pretului mai scazut.

Lunetele sunt mult mai usor de folosit si intretinut decat telescoapele deoarece nu necesita operatii de colimare (aliniere a partilor optice) si nu sunt afectate foarte mult de tulburenta instrumentala (curenti de aer in tub). Singura problema este ca un obiectiv de luneta costa mult mai mult decat o oglinda de telescop de acelasi diametru, mai ales daca este vorba de diametre peste 80-90 de mm.

ScienceLine.ro - februarie 2007

Alte articole

UN ASTRONAUT JOPONEZ VREA SA CREEZE `COVORUL LUI ALADDIN`
Un astronaut japonez vrea sa creeze "covorul lui Aladdin", adica un covor de zbor in spatiu, �n gravitatie zero.
PESTE UN MILION DE ANI NU VOM MAI AVEA UN SOARE CI TREI!
Reteaua SMA (Submillimeter Array) de la Centul Smithsonian pentru Astrofizica - Harvard, a permis cercetatorilor sa dovedeasca pentru intaia oara existenta unui camp magnetic sub forma de nisipelnita intr-o regiune in care se formeaza stele. Acest fenomen a fost prezis cu mult timp in urma intr-una dintre cele mai controversate teorii.
LUNETA ECUATORIALA ZEISS
Principalul instrument de observare din tara este luneta ecuatoriala Zeiss, de la Bucuresti, instalata in 1910 in actualul Observator Astronomic "Amiral Vasile Urseanu".
MISIUNEA THEMIS. NASA STUDIAZA AURORELE BOREALE
Misiunea Themis este coordonata de Universitatea din Berkeley, California, si va dura doi ani. La fiecare patru zile, satelitii vor fi aliniati deasupra Americii de Nord pentru a studia eventuala formare a aureolelor boreale.
GENETICA DETERMINA DEPENDENTA DE TUTUN
Un studiu prezentat in cadrul intilnirii anuale a Colegiului American de Neuropsihofarmacologie (ACNP) care a examinat rolul GABA, o substanta chimica aflata in sistemul nervos central ce inhiba neuronii din creier, al geneticii si al factorilor ambientali in cazul fumatului a descoperit ca dependenta de tutun este determinata in proportie de cel putin 50% de genetica.


  • Mircea
  • jonn1
  • liza-my friend
  • Porcusorul campion
  • jonn1
  • puiutz
  • Tantosh, Cocosul trecea....
  • koala in lighean
  • hibiscus
  • CUTREMUR PERU