EDWARD LORENZ. MOARTEA UNUI CERCETATOR

Home Contact Forum
Printeaza acest articol Recomanda acest articol

EDWARD LORENZ. MOARTEA UNUI CERCETATOR

Edward LorenzCercetatorul american Edward Lorenz, supranumit parintele teoriei haosului si a efectului fluturelui, a murit la 17 aprilie 2008, la vârsta de 90 de ani, în locuinta sa din Cambridge, Massachusetts, dupa lupta cu cancerul.


Bibliografie EDWARD LORENZ



EDWARD LORENZ s-a nascut în 1917, în West Hartford, Connecticut. A urmat cursurile facultatii de matematica din cadrul Universitatii Harvard si si-a dat doctoratul în meteorologie la MIT, în 1948.


Lucrând ca meteorolog la MIT, Lorenz a descoperit, în 1963, faptul ca se poate obtine un comportament haotic doar cu trei variabile, demonstrând astfel ca o dinamica foarte complexa poate aparea într-un sistem foarte simplu din punct de vedere formal, idee intuita în secolul al 19-lea de matematicianul francez Henri Poincaré.


Aceste observatii au condus la formularea a ceea ce se numeste efectul fluturelui, termen prezentat într-un studiu din 1972, intitulat "Previzibilitatea: poate bataia din aripi a unui fluture din Brazilia sa declanseze o tornada în Texas?".


Descoperirile lui Lorenz au marcat începutul unui nou câmp de cercetare, care a avut un mare impact, nu numai asupra matematicilor, ci, virtual, asupra tuturor specialitatilor, de la biologie, la fizica si stiinte sociale.


În meteorologie, teoria sa conduce la concluzia potrivit careia este fundamental imposibil sa prevezi vremea pe o perioada mai mare de doua-trei saptamâni, cu un grad rezonabil de precizie.


ScienceLine.ro - aprilie 2008

 

Alte articole

CEA MAI MICA GAURA NEAGRA CUNOSCUTA
Cercetatorii de la Centrul pentru zbor spatial Goddard din Maryland au dat publicitatii rezultatele unu studiu recent in cadrul caruia au reusit identificarea pentru cea mai mica gaura neagra cunoscuta.
INELELE PLANETEI SATURN
Cercetatorii de la Universitatea Colorado, SUA, au dat publicitatii un studiu potrivit caruia varsta inelelor care inconjoara planeta Saturn ar putea fi de cateva miliarde de ani.
PITICELE ALBE SAU BATRANETEA STELELOR
Piticele albe reprezinta stadiul final al evolutiei stelelor, cu exceptia stelelor imense din Univers care dupa moarte se transforma în supernove.
Cea mai mica distanta intre Pamant si Luna
Sambata, 19 martie 2011, Pamantul va fi la cea mai mica distanta de Luna din ultimii 19 ani
PRIMELE IMAGINI 3D ALE SOARELUI
Specialistii de la NASA au prezentat luni primele imagini tridimensionale ale Soarelui, transmise de cele doua sonde ale misiunii Stereo.


  • prin rezervatia Cheile Tisitei
  • primavara
  • P@ULIIs
  • apus pe A2
  • Peștera Urșilor
  • AURGDEEP
  • BJ
  • ok!!!!!
  • emo girl
  • Calugarul Hua Chi si urmele lui