DE CE CAD FRUNZELE TOAMNA?

Home Contact Forum
Printeaza acest articol Recomanda acest articol

DE CE CAD FRUNZELE TOAMNA?

FRUNZELE TOAMNACercetatorii de la Imperial College din Londra au descoperit ca mecanismul celular natural care provoaca înlaturarea frunzisului în lunile reci este determinat genetic.

Acest mecanism celular elaborat provoaca toamna desprinderea frunzelor, care vara sunt adevarate "celule solare", dar iarna devin inutile. 

Practic fiecare frunza are un strat special numit de cercetatori "zona de extirpare". Când soseste toamna, celulele din acest strat încep sa se umfle, încetinind transportul substantelor nutritive primite de la trunchi, pâna când aceasta zona este izolata total printr-o linie de demarcatie, unde frunza se va desprinde de creanga. Imediat un strat protector "vindeca" rana, prevenind evaporarea apei si împiedicând intrarea gândacilor.


Cercetatorii sunt convinsi ca prin intelegerea "procesului de extirpare", prin care arborii si florile înlatura frunzele si petalele, se pot realiza aplicatii în dezvoltarea de noi specii.


ScienceLine.ro - septembrie 2008

Alte articole

CEL MAI RAPID SUPERCOMPUTER DIN LUME
Conform listei TOP500, IBM Blue Gene/L al laboratorului national Lawrence Livermore este cel mai rapid supercomputer din lume, capabil de o performanta de 478 de bilioane de calcule pe secunda (478 de teraflopi).
CEA MAI VECHE INREGISTRARE AUDIO
Cercetatorii de la Institutul national Lawrence Berkeley din California au reusit sa prezinte publicului fragmente audio din cea mai veche înregistrare audio care dateaza din anul 1860. Inregistrarea cuprinde canntecul popular "Au clair de la lune", interpretat de o voce feminina, si a fost înregistrat de inventatorul Edouard-Léon Scott de Martinville.
ORA DE VARA - SCHIMBAREA OREI - CAND TRECEM LA ORA DE VARA ANUL ACESTA?
Ora de vara si ora de iarna au un rol important in calculele astrologice. Ora de vara a fost reintrodusa in anul 1979 si recalculata in 1997, dar a functionat si la mijlocul secolului XX.
ADAM SMITH VA FIGURA PE NOUA BANCNOTA BRITANICA DE 20 DE LIRE
Imaginea economistului din secolul al 18-lea, Adam Smith, va figura pe noua bancnota britanica de 20 de lire sterline, ce beneficiaza de sisteme sporite de securitate menite sa faca foarte dificila tiparirea de bancnote false.
POPULATIA ROMANIEI IN CONTINUA SCADERE
Conform datelor Eurostat pâana în anul 2035, populatia României va scadea pâna la 19,619 milioane locuitori, reprezentând 8,4%, iar pâna în anul 2060, populatia va înregistra o scadere de pâna la 16,921 milioane locuitori, în scadere cu 21 la suta fata de nivelul de 21,423 milioane locuitori înregistrat la începutul lui 2008.


  • LYRA
  • Nokia N79 Eco
  • andra
  • Salar de Uyuni - Bolivia
  • Rascarachi Emanuel (MANU)
  • Peștera Urșilor
  • Dust Storm - Northern Mexico
  • lovitura fatala
  • Muntii everest
  • bebe