DAOYIN - PROFILAXIE SI TERAPIE

Home Contact Forum
Printeaza acest articol Recomanda acest articol

DAOYIN - PROFILAXIE SI TERAPIE

De ce exercitiile daoyin pot preveni si vindeca unele boli? - raspunsul poate fi dat printr-un simplu proverb: "apa care curge nu imprastie miasme, incheietura usii nu e roasa de carii".

Tot astfel sunt forma si energia vitala: "daca forma nu se misca, nici spiritul nu curge, iar daca spiritul nu curge, energia vitala este inabusita" - este o conceptie preluata si prezentata de catre autorii tratatelor de medicina de-a lungul anilor.

Iata ce afirma unul dintre ganditorii culturii antice chineze: "motivul pentru care apa care curge nu imprastie miasme, iar incheietura usii nu e roasa de carii este ca ele se misca. Daca se strange apa intr-o groapa, ea devine murdara si urat mirositoare. Daca aduni intr-un loc busteni, mare parte vor fi rosi de carii. Omul intelept trage invataminte si din cele "petrecute" in jurul lui si din propria sa viata." De asemenea sustine ca: "trebuie sa cunosti arta masajului, sa stii cum sa-ti misti corpul, sa stii sa-ti dirijezi miscarile si respiratia" - Cat de real este in zilele noastre!

DAOYIN - PROFILAXIE SI TERAPIE

Pornind de la acest principiu, anticii au creat tot felul de exercitii - stiluri de gimnastica terapeutica. Acestea au caracteristici proprii, aplicatii si eficienta specifice.
Bolile membrelor se trateaza prin miscare; pentru bolile interne sunt utilizate exercitiile daoyin si exercitii respiratorii; cand miscarile sunt anevoioase, pot fi asociate cu masajul.

Cateva tipuri de gimnastica sunt pastrate si azi: ciocanirea dintilor in fiecare dimineata ii fereste de imbolnaviri; daca in fiecare dimineata stai drept cu pumnii stransi, indepartati orice gand care-ar putea distrage atentia, poti preveni albirea parului.

Concluzie: "la putere este vointa de a fi viu".

DAOYIN - PROFILAXIE SI TERAPIE


Miscarea ochilor indeparteaza albeata: in fiecare dimineata se respira regulat si se rotesc ochii de 14 ori, intredeschisi fiind, apoi se inchid, dupa care se deschid brusc.
Cand in creier patrunde un curent rau, se declanseaza febra - tratament: se astupa ambele urechi, se apleaca corpul de 35 de ori sau se coreleaza cu unexercitiu de respiratie si "curentul" rau dispare de la sine.

"Carand un bolovan in maini si facand pasi iti usurezi oasele"; amandoua mainile sunt ridicate ca si cand ar tine un bolovan, se paseste pe un loc plan, cu o expresie concentrata si se respira de 14 ori in patru timpi, astfel, corpul devine mai sanatos si mai usor, picioarele rezista la ger si arsita.

Din cauza unor trairi sufletesti puternice, a unei munci grele, fara menajamente, fata ajunge palida si slaba - de aceea, dimineata, stand relaxat, cu ochii inchisi, sa-ti stergi fata usor de sapte ori, s-o umezesti si s-o frectionezi de cateva ori - astfel dupa o jumatate de luna pielea devine neteda si lucioasa, iar chipul este vesel si stralucitor.

P.S.: este purul adevar! - desi este spus de ganditori antici.

Scienceline.ro - ianuarie 2007

Alte articole

CUPTORUL CU MICROUNDE
Cuptorul cu microunde este folosit de toata lumea drept un mijloc comod de a gati, �ncalzi sau dezgheta alimentele.
GEOGRAFIA BOLILOR
La Tokio, Zenzibar sau Paris, oamenii nu sufera si nu mor de aceleasi boli. In Sembrancher - un orasel elvetian - copiii nu au carii dentare. In restul tarii si, in general la natiunile dezvoltate, 30% din copiii de 3 ani au cate trei carii fiecare; 90% din copiii de cinci ani au cate sase carii.
BACTERIA KLEBSIELLA UCIDE ZECI DE OAMENI
O bacterie mortala, rezistenta la antibiotice, a facut �n doar sase saptam�ni zeci de morti �n Israel.
MANUSCRIS MISTERIOS DESPRE O RACHETA IN TREI TREPTE GANDITA IN 1529
Dupa 38 de ani, un volum despre un misterios manuscris, care descria �n 1529 o racheta �n trei trepte, vede lumina tiparului. Manuscrisul a fost descoperit la �nceputul anilor '60 ai secolului trecut, de un savant care apoi a fugit �n Franta.
TRATAMENT COSMETIC CU FOITA DE AUR
O companie de cosmetice japoneza, Umo Inc., a inventat un nou tratament facial in care se foloseste o foita de aur de 24 de carate


  • LYNX
  • CANIS MINOR
  • Dinozaur Repenomamus rob
  • flori din colectia proprie
  • Corona Borealis
  • Violenta unui uragan
  • OZN - Bucuresti
  • Dust Storm - Northern Mexico
  • Dinozaur oviraptor
  • Opossum