CURIOZITATILE BROASTELOR DE PE TERRA

Home Contact Forum
Printeaza acest articol Recomanda acest articol

CURIOZITATILE BROASTELOR DE PE TERRA

4000 de specii de broasteIn lume in acest moment exista peste 4000 de specii de broaste. Ele sunt raspandite pe toate continentele mai putin Antarctica. Dimensiunile acestora variaza intre un centimentru si 30 de centimetri, iar coloristica este  mai mult decat dezvoltata.

Broastele adulte sunt carnivore si pot mananca aproape orice creatura mai mica decat ele, inclusive insecte viermi si chiar broaste.

Broastele sunt renumite pentru limba lor foarte lipicioasa si lunga cu care pot prinde orice tip de prada cu o viteza remarcabila.

Una dintre broastele primitive apartine speciei Vieraella Herbsti aparand in perioada Jurasicului, in urma cu aproximativ 190 de milioane de ani in urma. Specimenele gasite in Arizona arata ca forma scheletului si a corpului acestei broaste au ramas aproape neschimbate pana in zilele noastre.

Cea mai mare broasca se numeste sugestiv Broasca Goliad (Conraua goliath) si traieste in Camerun. Aceasta are aproximativ 30 de cm  si cantareste in medie 3.3 kilograme.

CEA MAI MICA BROASCACea mai mica broasca este Psyllophryne Didactyla  si este intalnita in Brazilia. Aceasta nu depaseste 9.8 mm.

La fel de mica este si specimenul Eleutherodactylus Iberia descoperita in anul 1996 in Monte Iberia, Cuba. Aceasta nici macar nu are un nume comun, fiind cunoscuta doar sub denumirea stiintifica. Exista o multime de astfel de broscute ce nu depasesc 1 centimentru -  majoritatea otravitoare.

De curand cercetorii au observat un declin  al speciilor de broaste si amfibieni in intreaga lume. Cateva specii chiar au disparut si alte specii sunt amenintate cu extinctia in urmatorii 50 de ani. Cauzele principale ale declinului sunt poluarea, distrugerea habitatelor naturale si dezvoltarea altor specii de pradatori.

ScienceLine.ro - martie 2007

Alte articole

BRASOVUL, INVADAT DE LILIECI
Acoperisurile blocurilor din Brasov au fost invadate de lilieci proveniti din diferite pesteri
UN PUI DE CHIUAHUA CU O INIMIOARA PE BLANA
Proprietara unui pet-shop din orasul japonez Odate se mandreste cu un caine cum nu s-a mai vazut: un pui de chiuahua care are pe spate, pe blanita, conturul unei inimioare.
PESTELE `DRAGONUL DE MARE` FACE VICTIME
Medicii de la Spitalul Judetean de Urgenta Constanta se confrunta in ultimele zile cu mai multe cazuri de pacienti, cei mai multi dintre ei pescari, care ajung in stare grava, dupa ce au intrat in contact cu o specie de peste, numita popular "Dragonul de mare", care traieste in larg.
OCTI, CARACATITA CARE DESCHIDE STICLE
Caracatita Octi stie sa desurubeze capace de sticla. Octi este vedeta Acvariului National din Napier,Noua Zeelanda, ea folosindu-si tentaculele pentru a deschide sticle.
UN CAINE A INVATAT SA-SI DEZBRACE STAPANA
Un c�ine dresat sa ajute oamenii cu handicapuri, a uimit pe toat lumea. Labradorul a �nvatat sa-si dezbrace stap�na, sa adune lucrurile din casa si chiar sa scoata bani de la bancomat.


  • TAURUS
  • Camelopardalis
  • LYRA
  • Dust Storm - Northern Mexico
  • Cassiopia
  • Uriasa statuie a Mantuitorului
  • ORION
  • Colloseum-ul din Roma
  • CYG1
  • la un gratar