CELULITA, BOALA SECOLULUI

Home Contact Forum
Printeaza acest articol Recomanda acest articol

CELULITA, BOALA SECOLULUI

CELULITA, BOALA SECOLULUIBuna functionare a celulelor din corpul uman depinde de un schimb complex de lichide si substante nutritive, realizat de sistemul sanguin compus din artere, vene, vase limfatice si capilare.

Sistemul sanguin se termina cu o artera care se imparte in mai multe capilare mici care duc hrana si oxigenul la celule, reziduurile produse de acestea fiind revarsate in sistemul venos. Intre celule exista vase limfatice a caror functie este de a elimina reziduurile si lichidele aflate in exces. Daca acest sistem functioneaza corect tesuturile vor fi mereu in buna stare, in caz contrar se va face o acumulare de reziduuri si lichide la nivel celular.

Cand schimbul de lichide intre capilarele arteriale si venoase se blocheaza, se genereaza o stare venoasa: lichidul care curge in capilare se opreste, iese in exterior invadand spatiul interstitial, in consecinta fibrele colagene cresc ca numar si sugruma celulele, in timp ce fibrele elastice se rup sau se subtiaza.

fenomenul numit celulitaSpatiile interstitiale nu sunt doar invadate, ci chiar contaminate de reziduuri destinate sistemului venos si limfatic pentru a fi eliminate. Reziduurile in dizolvare se separa de apa, care la randul ei nu se elimina dand astfel nastere la fenomenul numit celulita (aspect cutanos, cu noduri).

Vasele limfatice se congestioneaza, peretii capilarelor se umplu cu apa in dauna fluxului intern regular, circulatia sanguina incetineste iar sangele se intoarce cu dificultate de la zona bolnava la inima.

Diferite substante aflate in organism se concentreaza in zona afectata, formand o adevarata gelatina care inconjoara fibrele tesutului conjunctiv.

Celulele care sunt in zona celulitica in loc sa se reinnoiasca la fiecare 40-45 de zile, pot fi inlocuite de altele cu un necesar nutritiv inferior, incarcatura fibroasa se ingroasa si da nastere la membrane care in profunzime adera la muschi si in suprafata la derm, dand nastere caracteristicei 'coaja de portocala' sau 'saltea dureroasa', din cauza terminatiilor blocate. Incetinirea schimbului de substante de la nivel celular impiedica pielea sa fabrice elastina, din lipsa careia apare o pierdere a tonifierii pielii cu formarea de riduri, cute, onduleuri care confera pielii un aspect invechit.

Apa din organism poate deveni insuficienta dand pielii un aspect deshidratat sau poate stagna intr-un singur loc provocand umflaturi (in general la extremitati). Neintervenindu-se in tratarea celulitei, in cazuri foarte rare, aceasta poate afecta chiar si vasele sanguine.

Factorii care favorizeaza aparitia celulitei pot fi impartiti in interni si externi.
Factorii interni sunt: ereditatea, artritele, dereglari ale glandei tiroide, malformatii ale coloanei vertebrale, piciorul plat, constipatia, functionalitate hepatica dificila, procreerea, dar inainte de toate, dezechilibrele hormonale care favorizeaza retinerea apei in tesuturi.

Factorii externi pot fi: graviditatea (in fapt genereaza mutatii hormonale care pot favoriza retentiile hidrice si formarea de perne foarte dificil de inlaturat), fumatul, alimentatia incorecta, excesul de alcool, cafea, grasimi, sporturi prea violente, gimnastica facuta fara indrumare si nu in ultimul rand stresul care mareste incarcarile de adrenalina, un hormon care provoaca spasme ale vaselor sanguine, provocand daune circulatiei.

Celulita, fenomen preponderent femininCelulita, fenomen preponderent feminin care afecteaza existenta a 9 din 10 femei, deriva dintr-o serie de probleme mai mult sau mai putin grave care pot conduce la afectarea stratului intermediar si profund al pielii (derma si hipoderma). Exista diferite tipuri de celulita:
- perna
- edematoas
- compacta (dura)
- moale (flasca)
- fibroasa


Primul tip, perna, se manifesta ca un fel de proeminenta care adera la muschi si care se regaseste mai ales pe coapse si solduri. Poate avea consecinte asupra circulatiei sanguine care se manifesta prin picioare grele, glezne umflate si varice.

Al doilea tip, edematoasa, este caracterizata de umflaturi si edeme, simpla presiune a unui deget lasa o scobitura pentru cateva secunde lucru care se datoreaza proastei circulatii sanguine si limfatice.

Al treilea tip, compacta sau dura, este frecventa la pacientele cu o constitutie medio-robusta cu o aparenta stare buna de sanatate. Acumularile celulitei se prezinta sub forma compacta, iar palparea acestor arii poate provoca durere. Este cel mai inestetic si cel mai dificil de vindecat tip de celulita. Vizual aceasta formatiune prezinta o moleseala caracteristica, care tinde sa se clatine.

Al patrulea tip, moale sau flasca, este gasita in diferite zone cutanate si este predilecta catre zone determinate ca: inghinal, pe abdomen, pe interiorul coapselor, pe interiorul bratelor. Este caracterizata de un tesut bogat in apa si este adeseori asociata cu prezenta varicelor, a vergeturilor, a obezitatii si a hipo-tonicitatii musculare. Acest tip de celulita este intalnit si la persoanele foarte slabe.

Al cincilea tip, fibroasa, este in general rezultatul evolutiv al tuturor tipurilor de celulita si de aceea prezinta o consistenta demna de notificat, de la suprafata pana in profunzime.

In fazele initiale diferitele forme tind sa se confunde.

Celulita se manifesta pe grade: gradul unu - prezinta o umflatura difuza care invadeaza tesutul conjunctiv, gradul doi - se distinge la pipait si la cea mai mica presiune provoaca durere, gradul trei - este caracterizat de noduli celulitici datorati formarii tesutului fibros.

Celulita este un dusman de temut, deoarece ea se manifesta in stare latenta, agravandu-se putin cate putin odata cu trecere timpului. Sa nu ne inchipuim ca ea apare atunci cand o observam, nu exista o celulita neasteptata si spontana, ci ea se creeaza in timp fiind ireversibila daca nu este tratata adecvat.

Celulita poate aparea la orice varsta, de la pubertate pana la menopauza.

Zonele cele mai expuse la celulita sunt: coapsele, soldurile, fesele, abdomenul, bratele, picioarele.

Simptomele celulitei sunt variate, poate aparea una sau pot fi asociate, cele mai comune fiind: durere la atingere, prezenta la palpare a unor micro sau macro noduli, prezenta vergeturilor, senzatie de greu, cute, furnicaturi, dureri musculare, dureri la ridicare, oboseala, cefalee, senzatie de frig, nervozitate, etc.

Cred ca ati inteles ca celulita este o boala care nu iarta pe nimeni si care trebuie tratata cu seriozitate.
NU VA LASATI CORPUL LA VOIA INTAMPLARII.

ScienceLine.ro - mai 2007

Alte articole

EMBRIONI HIBRIZI CREATI LEGAL SI UTILIZATI LA PRODUCEREA DE CELULE SUSA
Ministrul britanic al Sanatatii va aproba planul cercetatorilor de a crea embrioni hibrizi, pentru a fi utilizati la producerea de celule susa, �n cadrul unei noi legislatii privind tratamentele de fertilitate si cercetarile asupra embrionilor. �n
IAURTUL, UNUL DIN CELE MAI SANATOASE ALIMENTE
IAURTUL este bogat in proteine, contine o serie de bacterii necesare digestiei, potasiu, magneziu si vitaminele B2 si B12. De asemenea, iaurtul combate diareea si constipatia.
CHELIA INFLUENTATA DE FUMAT?
Cercetatorii taiwanezi au publicat recent un studiu prin care sustin ca fumatul accelereaza procesul de pierdere a parului in cazul barbatilor.
NEXAVAR, PRIMUL MEDICAMENT CARE POATE TRATA CANCERUL HEPATIC
Primul medicament care poate trata cancerul hepatic, numit Nexavar, a fost lansat si in Romania, dupa ce in urma cu trei saptamani a fost aprobat de Comisia Europeana, iar acum cateva zile a fost autorizat in SUA.
ASPIRINA SI IBUPROFENUL POT REDUCE RISCUL APARITIEI DE CANCER LA SAN
Cercetatorii de la Universitatea British Columbia au dat publicitatii sinteza unor studii potrivit careia ca utilizarea cu regularitate a medicamentelor calmante ca aspirina si ibuprofenul poate reduce riscul de aparitie a cancerului la san.


  • EU
  • Cea mai dulce fetita din lume
  • Dragonul Komodo
  • Havana Cuba
  • rasarit de soare
  • skipy
  • toamna
  • sticlete
  • Brad de Craciun la Hollywood
  • Leica M9 Titanium unboxed